Trollsländelarver

Idag var det dags!
Trollsländelarver ser lite ut som aliens när de kryper omkring på sjöbotten. De lever där i några år, tills de är redo för sin sista fas i livet, att bli en slända. De första trollsländorna som kryper ur vattnet och sätter sig på ett grässtrå är guldtrollsländorna.
Jag kände imorse när solen sken så varmt, att det kanske var dags för dem att gå upp nu. Jag satte mig på Lilla Ötjärns spång men såg inga flygande sländor. Kanske håller de på att krypa upp? Jag granskade grenar och grässtrå och hittade en som jag glatt zoomade in och fotograferade. Men när jag tittade närmare såg jag att den var död. Förmodligen var det för kallt när den gick upp. Där satt en till lite längre bort som inte heller hade klarat sig.
Men så satt där en guldskimrande varelse på ett grässtrå. Den satt alldeles stilla med sin metallicgröna spjutformade kropp sprecis utanför larvhuden och pumpade upp guldvingarna. Solen sken på den och den såg ut att ha det ok, trots lite kall vind. Jag fotade den snabbt och gick sen bort för att inte stressa den.
Nu är de på gång! Och nu kan vi njuta av dem några veckor eller månader. En efter en klättrar de olika arterna upp.
Foto: Pia Boiardt

Klicka på bilderna för större.

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.